Waarop focussen met uw web shop

Waarop focussen met uw web shop

Waarop focussen met uw web shop

1. Verkopen in het buitenland

Vaak wordt gezegd dat de beste kansen voor webwinkeliers in het buitenland liggen. Als je naar de cijfers kijkt, dan is dat niet zo vreemd. Volgens het European B2C E-commerce Report 2015, dat jaarlijks wordt uitgegeven door Ecommerce Europe, is de B2C e-commercemarkt in Europa met 14,3% gegroeid naar € 423,8 miljard. Met 24,6% groeide Oost-Europa het hardst; West-Europa was opnieuw de grootste markt met €208,1 miljard.

Ecommerce Europe rapporten

Maar uiteraard is groei niet de enige reden om je in een nieuwe markt te vestigen. Bij een stap naar het buitenland spelen ook buitenlandse concurrentie , logistieke en juridische vraagstukken een rol. Juridische vraagstukken zijn erg belangrijk wanneer je een webshop in Duitsland opent vanwege de strengere Duitse wetgeving. Veel webwinkeliers kiezen liever voor een webshop in Nederland. Hoewel deze markt eenvoudiger is, zijn er wel culturele verschillen waar rekening mee gehouden moet worden. Ga je liever een groter avontuur aan in een groeimarkt? Misschien is Spanje dan interessant voor je, maar houd er wel rekening mee dat dit nog een jonge e-commercemarkt is.

Met al die verschillen in Europa wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Lees je daarom goed in. Kijk niet alleen naar groeipotentie van de markt, maar onderzoek je concurrenten en bedenk je goed of de cultuur van de markt bij jouw webshop en product past. Lees daarom de Cross-border checklist van Thuiswinkel.org goed door.

2. WEBSHOP DESIGN VERBETEREN

Heb je nog steeds hetzelfde webshop design van 5 jaar geleden? Misschien wordt het dan eens tijd om daar wat aan te doen. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen je webshop via een smartphone zullen bezoeken en dus liever een responsive webshop bezoeken.

Practical Ecommerce vatte voor ons de webshop design trends voor 2016 samen:

 1. Common User Interface designpatronen – een designpatroon is een herbruikbare oplossing voor een veel voorkomend probleem. Om een voorbeeld te geven; voor alle smartphone-gebruikers moet het eenvoudig zijn om door je mobiele webshop te navigeren. Daarom zien we dat de meeste mobiele webshops dezelfde navigatie hebben. Dit zorgt er voor dat webshops misschien steeds meer op elkaar gaan lijken, maar ook dat het daardoor eenvoudiger wordt voor bezoekers om te bestellen.
 2. Layout van kaarten – deze tactiek werd met succes toegepast door onder andere Pinterest.
  Bron: screenshot Lord & Taylor website
  Het idee is dat informatie in blokken wordt opgedeeld, zodat de informatie speelser is, met meer beeld en eenvoudig responsive gemaakt kan worden.
 3. De terugkeer van de pop-up – in de jaren 90 waren pop-ups helaas nog zeer misleidend (en soms ook nu nog). Tegenwoordig wordt de pop-up weer meer gebruikt, maar nu vaker voor het geven van korting in ruil voor een inschrijving voor een nieuwsbrief of mailinglijst.
  pop-up van dekbed discounter
 4. Grote foto’s en video’s – grote foto’s en video’s gaan we komend jaar nog veel meer zien. Bovendien zullen deze geoptimaliseerd worden, zodat ze op alle devices goed getoond worden.
 5. Dynamische content – steeds meer webshops zullen gebruik maken van zoekfuncties waarbij content verandert terwijl je iets intypt in het zoekveld.

 

3. VERBETEREN KLANTERVARING

De online shopper wordt steeds veeleisender. Zeker op het gebied van logistiek zijn de veranderingen goed te merken. Op deze 6 logistieke trends moet je in 2016 zeker inspelen:

 1. De klant bepaalt wanneer, waar en hoe laat – klanten verwachten dat ze zelf kunnen kiezen voor 24-uurs-levering, afhalen bij een pick-up point of zelfs levering dezelfde avond.
 2. Same Day Delivery – in de VS al de normaalste zaak van de wereld, tot nu toe in Nederland nog niet zo’n succes. In 2016 gaat daar verandering in komen.
 3. Afhaalpunten – iedereen kent zo langzamerhand wel de afhaalpunten van Albert Heijn. In 2016 zullen we ook meer openbare pakketkluizen gaan zien, waar producten afgehaald kunnen worden. Voor de persoonlijke pakketkluizen zal nog niet veel animo zijn.
 4. Gratis verzenden – veel webshops doen dit al, met name boven een bepaald bestelbedrag. In 2016 zal dit ook belangrijk zijn.
 5. Grenzen vervagen – stel: je woont vlak aan de Duitse grens, maar toch kost het meer om een product naar Duitsland te versturen dan naar Amsterdam. Belachelijk? Eigenlijk wel! Daarom is het wachten op een vervoerder die regiotarieven gaat introduceren.

Vraag je klanten na een goede klantervaring ook zeker om feedback achter te laten.

4. EFFICIËNTER ADVERTEREN

Adverteren is ontzettend duur en door de toenemende concurrentie wordt dit alleen maar lastiger. In 2016 zullen daarom meer adverteerders ook naar alternatieven voor Google AdWords gaan zoeken, zoals Bing Ads, of hun advertenties zoveel mogelijk laten automatiseren via ad robots.

Naast adverteren in zoekmachines is het natuurlijk ook interessant om naar andere kanalen te kijken, zoals Facebook Advertising en Marktplaats’ Admarkt Topadvertenties.

5. OFFLINE VERKOPEN

Coolblue begon als webwinkel, werd zeer succesvol en koos er vervolgens voor om ook offline te gaan verkopen. Dit is een trend die we ook gaan zien bij andere succesvolle webshops, zowel grote als kleinere. Omnichannel retail – waarbij klanten zowel online als offline dezelfde koopervaring hebben – heeft de toekomst. Waarom zou je in 2016 dus niet je eerste offline showroom openen?